Bjørg Mykle 60 år


Bjørg Mykle 60 år

Bjørg Mykle fyller 60 år i år 2000 (26. juni). Hun er mest kjent for sin brennende lidenskap for teaterdukken brukt i en kunstnerisk og kunstpedagogisk sammenheng. Hun har skrevet fagboken "Dukkenes Magi" (1993) og det skjønnlitterære verket "Vår barndoms beske vin" (1991).

I 1959 ble hun som ung gymnasiast kjent med den myte-omspundne forfatteren Agnar Mykle og hans billedkunstner-kone Jane. De hadde, med inspirasjon fra Paris, startet Norges første profesjonelle dukketeater i 1948: "Norsk Dukketeater".
Bjørg ble ferdig med handelsgymnaset i 1961, og hadde funnet ut hva hun ikke ville bruke livet sitt til. Hun kom i kontakt med antroposof og teaterpedagog Erik Trummler og barneteatret han drev ved Abildsø skole i Oslo. Hun ble først lærervikar der, og fullførte Lærerskolen i 1965. Etter 7 års læretid i dukketeater, overtok Mykles sønn Arne og Bjørg driften i 1967, på toppen av jobben som lærere. Teatret ble omdøpt til "Dukketeaterverkstedet"
De turnerte landet rundt i samarbeid med Riksteateret, og som frittstående gruppe. I 12 år, fra 1972 til 1980, drev Bjørg og Arne Mykle "Dukketeaterverkstedet" på heltid. I 1980 gikk ekteskapet i knas, og Bjørg så seg om etter noe annet å gjøre. Bjørg tok videreutdanningen i drama ved Barnevernsakademiet, og vikarierte som dramalærer, for siden å få fast jobb ved skolen. Hun ble 1.amanuensis i 1997, og har de siste årene holdt på med doktorgraden i dukketeater ved Danmarks Lærerhøjskole, København Universitet.

En av de mange dukketeaterforestillingene som er knyttet til hennes navn er TV produksjonen "Pompel og Pilt" fra 1969. De to barnlige dukkefigurene er på eksistensiell leting etter kontakt og mening med livet, og vil gjerne gjøre nytte for seg, og reparerer der det trengs, med katastrofalt resultat, som regel. De må se opp for Gorgon-vaktmester. Han symboliserer de livsødeleggende kreftene, i slekt med de greske myters "gorgoner". Ikke rart den tids barnepublikum ble skremt. Noen av de forskremte små er senere blitt journalister, som har krydret språket med "Pompel og Pilt" aforismer, eller dyktige pedagoger eller kunstnere. Og det er det Bjørg først og fremst er: Kunstner. Hun er den som skaper og puster liv inn i materien, gjør teaterdukken levende og inspirerer medspillere og studenter, og oss andre, slik virkelig gode pedagoger gjør.

Av de hun har inspirert fra grunnutdanningen er dramaseksjonens vikar gjennom noen tid, barneteaterkunstneren Bruna Molin Bruce og spill- og kullkamerat Knut Kristensen. Bjørg inspirerte og samarbeidet over flere år (1980-86) med viseforfatteren ("Æ har en drøm..") Trygve Hoff om vise- og teaterverksteder i Nord Norge, noe som endte i en kjempeforestilling ved festspillene i Harstad og Konserthuset i Oslo. Det er for øvrig få ved vår skole som har instruert Nationaltheatrets Knut Risan og Wenche Foss. Det har Bjørg Mykle (stemmene til dukkene i "Ravnen og Påfuglen", NRK fjernsynet, 1979).

Jeg har kjent Bjørg Mykle siden 1964 da hun arbeidet sammen med teaterpedagogen Erik Trummler ved Abilsø Barneteater. Hun gjesteforeleste for Musikk/Teaterlinjen ved Romerike Folkehøgskole i 1966 da jeg var linjeleder der, og siden har våre karrierer fulgt hverandre, teaterkunstnerisk og pedagogisk.

Da jeg spurte mine kolleger hva som karakteriserte Bjørg, sa de: god formidler, snill, hjelpsom, oppmuntrende, støttende, fokusert, varm, sosialt engasjert, ryddig, anarkistisk opprører og med en "det finnes alltid en løsning"-holdning.

Så det er få som har et "horn i siden" til Bjørg Mykle. Kanskje bare én: Ellen … (blødme) Horn, vår kulturminister. Ellen Horn er nemlig en av dem som startet sin kunstneriske karriere som assistent hos Bjørg og Arne Mykle, og som forlot teaterdukkene til fordel for Nationaltheatrets hovedscene. Nå kan vi kanskje si at hun prøver seg på ny som kulturlivets "trådukke-spesialist" i Regjeringen.
(i overført betydning, selvfølgelig).
Akkurat de trådene har lett for å floke seg sammen, slik vi også ofte kan se i mye annen statlig organisering og ledelse.

Og der er vi tilbake ved vår bønn. "Pompel og Pilt" må få mere spillerom i vår skole. Fri oss fra all verdens "Gorgoner", systemer som fryser til is og dreper det skapende og livgivende mennesket; -barnet, kunstneren og kunstpedagogen - Bjørg Mykle, gratulerer med dagen!Helge Reistad
Postet: Ma - Mars 1, 2004 at 09:33 PM        


©