Sø - Februar 27, 2005

Norsk mastergrad i koreografi


Professor i dans, Anne Grete Eriksen, har i mange år ledet den 3-årige integrerte koreografiutdanningen ved Statens Balletthøgskole, hvor mange av de internasjonalt kjente norske koreografene som Ina Christel Johannessen og Jo Strømgren har fått sin koreografiutdanning. Det har vist seg at koreografiutdanningen har vært en av nøkkelfaktorene når det gjelder den eksplosive veksten i nyskapende dansekunst i Norge det siste tiåret.

Postet 10:22 PM     Les videre  

Første opprykk til professor i drama på kunstnerisk grunnlag


Leif Hernes har fått innvilget personlig professorkompetanse. Han er opprinnelig ansatt i faget drama ved Avdeling for lærerutdanningen, førskolelærerutdanningen, ved Høgskolen i Oslo (HiO). Slik ble det uttrykt på HiOs nettsider da nyheten ble kjent i begynnelsen av desember 2004:

Postet 10:21 PM     Les videre  

”Glitterbird” - kunst for de aller minste


Den internasjonale konferansen ”Glitterbird - Art for children under three: Ideas and perspectives” om kunst for barn mellom null og tre år, ble arrangert på Høgskolen i Oslo 25. juni 2004.

Postet 10:19 PM     Les videre  

Det norske ”Dansens Hus” åpnet 23/09/04 i Oslo


Dansens Hus skal være et nasjonalt møtested for dansekunstnere og deres publikum, sa kunstnerisk leder Karene Lyngholm ved åpningen av Dansens Hus i de foreløpige scenelokalene i Det Norske Teatret, Oslo. Hennes programerklæring er å speile mangfoldet i norsk dans, med kvalitet som fellesnevner.

Postet 10:09 PM     Les videre  

Gnistrende teaterforestilling


Jeg ble kjent med Bjørn Skjefstad på begynnelsen av 1970-tallet. Han hadde fått opplæring i mime hos Henryk Tomazewski og i dukketeater hos Karel Hlavaty på Det Norske Teatret på slutten av 1960 tallet, og fått opplæring i dramaturgi/regi på ”Dramatiska Institutet” i Stockholm. Det var særlig Penkametoden han var med på å inspirere det norske teatermiljøet med, først amatørteatret og siden det profesjonelle.

Postet 10:06 PM     Les videre  

Lø - Mars 6, 2004

Animasjonsteater som nytt overgripende begrep på figurteater


”Utdannelse med og i animasjonsteater” var tittelen på en europeisk konferanse danske UNIMA arrangerte 9. og 10. januar 2004 på Danmarks Pedagogiske Universitet i København. Konferansen vekslet mellom foredrag, workshops og animasjonsspill.
Konferansen ble åpnet med en liten demonstrasjon utført av den norske figurspilleren Lars Wingård. Han viste hvordan animasjon av en figur vekselvis gjorde figuren til handlende subjekt og behandlet objekt. Figuren (ved hjelp av den synlige dukkespilleren) gjorde alt for å tilfredsstille sitt publikum, og kuttet av seg hånda, stakk ut øynene og skar ut hjertet og kuttet det i biter, alt for å underholde sitt publikum. Be en vanlig skuespiller om det samme!! Dette var et stjerneeksempel på den ”teatrale doblingen” mellom dukkefiguren som objekt og dukkefiguren som ”et levende vesen”.

Postet 08:07 PM     Les videre  

On - Mars 3, 2004

Kunst for barn - Teater i øyenhøyde


TEATER ER MER ENN Å FORTELLE SANNHETER
Spesialiserte kunstnere innen scenografi, koreografi, musikalsk komposisjon og skuespillertrening blir trukket inn av regissøren for å utvikle barneteatrets formspråk. Det å vekke undring, skaperkraft og åpne opp for barnets egne tolkninger blir viktigere enn å finne det riktige svaret. Målet blir å øke barnets fiksjonskompetanse i lek og kunstnerisk uttrykk.

Noen av de sentrale skikkelsene i utviklingen av det danske barne- og undomsteateret som Michael Ramløse og Litten Hansen oppsummerte sine mange års erfaringer til norske byråkrater og teaterarbeidere på Schæffergården ved København 14.-16. november 1997.

Postet 08:00 PM     Les videre  

"Klangfugl" - kunst for de minste


En kombinert festival med kunst for barn fra 0-3 og seminar om kunst for de minste (for de medvirkende kunstnerne og andre interesserte) gikk av stabelen ved Agder Teater 22.-24. august 2002. Klangfugl-prosjektet ble startet av Norsk Kulturråd i januar år 2000 med varighet til desember 2002. Initiativtaker var Ivar Selmer-Olsen som har ledet styringsgruppa, og prosjektledere har vært Ellen Os og Leif Hernes.

Postet 07:51 PM     Les videre  

Kan bevegelse si noe?


En lærer ble forundret over at barna forsto så mye av danseforestillingen ”Den Vesle Vampyren”, det ble jo ikke sagt noe! Men bevegelse sier oss noe hele tiden. Fra barnet er født sier bevegelsen, rytmen, blikket og bruk av rom oss noe. Vi leser og tolker bevegelse hele tiden, og det vet barna! Det er ofte vi voksne som er blitt opphengt i det verbale akademiske språket som av og til blir oppstyltet og fjernt fra kunstens (og dagliglivets) sanselige, komplekse og følelsesladede språk.

Postet 07:46 PM     Les videre  

dansdesign bokkritikk


Annicke Gill, utdanningsutvalget i Norsk Amatørteaterråd, anbefaler boken om koreografi "dansdesign" for leserne av NATs Nyhetsbrev, medlemsbladet for Norsk Amatørteaterråd. (Lesbar PDF fil under "last ned")

Postet 07:45 PM     Les videre  

Dansekritikk - Deborah Jowitt seminar


Den amerikanske kritikerlegenden Deborah Jowitt var det store trekkplasteret da professor Egil Bakka ved Rådet for Folkedans og doktorgradsstipendiat Anne Fiskvik ved Institutt for Musikkvitenskap ved NTNU i Trondheim innledet til et to dagers seminar om dansekritikk (18.-19. januar 2004).

Postet 07:38 PM     Les videre  

Nordens første Dr. Art i figurteater


Anne Margrethe Helgesen er den første i Norden som har tatt doktorgraden i Figurteater. Hun forsvarte den 28/11/2003 sin avhandling i teatervitenskap Animasjonen - figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk figurteaterhistorie i Universitetets Domus Bibliotheca, i Oslo Sentrum. Kvelden før hadde hun spilt sin standup-forestilling "Et forebedrag" der doktorand Anne Helgesen spiller doktorgradsstipendiat Anne Helgesen som forsøker å gjennomføre foredraget "Fra animisme til animasjon", vist for vurderingskommisjonen og et lydhørt publikum.

Postet 07:35 PM     Les videre  

Ma - Mars 1, 2004

Similarities


Similarities and differences between Dans Designs
Back to Front and Come Thunder and Red Light.

Anne Grete Eriksen and Leif Hernes have choreographed Back to Front and Come Thunder and Red Light. The two multi-media performances have some similarities, but creates quite different responses in the audience. Why?

Postet 09:33 PM     Les videre  

Tiden bygger byen


TIDEN BYGGER BYEN
Norges største satsing på ballett

Tidens musikalske urverk tikker gjennom denne to akters balletten som feirer Trondheims 1000-årige historie. Takket være en bestilling fra Trondheim Symfoniorkester står 70 musikere klare til verdenspremiere på en forestilling hvor musikk og koreografi gjensidig har utviklet hverandre. De skapende kunstnerne bak TIDEN BYGGER BYEN er komponisten Bertil Palmar Johansen og koreografene Anne Grete Eriksen og Leif Hernes.

Postet 09:33 PM     Les videre  


©